Wednesday

Keluarga Arab...


Jika kamu ditanya tentang Arab jawablah, ianya adalah sebuah keluarga
ayahnya الصرف
ibunya النحو
anak-anak lelakinya yang gagah الأدب الجاهلي و الإسلامي والعباسي
anak-anak perempuannya yang cantik علوم البيان والمعاني والبديع
rumahnya الدلالة
khasanahnya الترجمة
punca rezkinya اللغاويات
pemagarnya النقد القديم
berandanya العروض و القافية
taman-taman disekeliling rumahnya القراءات
penghibur hatinya علم الأصوات



copaz dr azrie hj ibrahim
Read More......

Saturday

Lirik Nasyid Ummi........

Lagu yang sangat menyentuh perasaan seorang anak ...makasih ibu....


لَسَوْفَ أَعُوْدُ يَا أُمِّي أُقَبِّلُ رَأْسَكِ الزَّاكِى

أَبُثُّكِ كُلَّ أَشْوَاقِى وَأَرْشُف عَطرَ يَمْناَكِى

أُمَرِّغُ فِى ثَرَى قَدَمَيْكِ خَدىِّ حِيْنَ أَلْقَاكِى

أُرَوِّى التُرْبَ مِنْ دَمْعِى سُرُوْرًا فِى مُحِيَاكِى

لَسَوْفَ أَعُوْدُ يَا أُمِّي أُقَبِّلُ رَأْسَكِ الزَّاكِى

أَبُثُّكِ كُلَّ أَشْوَاقِى وَأَرْشُف عَطرَ يَمْناَكِى

أُمَرِّغُ فِى ثَرَى قَدَمَيْكِ خَدىِّ حِيْنَ أَلْقَاكِى

أُرَوِّى التُرْبَ مِنْ دَمْعِى سُرُوْرًا فِى مُحِيَاكِى


فَكَمْ أَسْهَرْتِ مِنْ لَيْلٍ لِأَرْقُدَ مِلْأَ أَجْفَانِى

وَكَمْ أَظْمَأْتِ مِنْ جَوْفٍ لِتَرْوِيْنِى بِتَحْنَانِ

وَيَوْمَ مَرِضْتُ لاَ أَنْسَى دُمُوْعًا مِنْكِى كَالْمَطَرِ

وَعَيْنَا مِنْكِ سَاهِرَةً تَخَافُ عَلَيَ مِنْ خَطَرٍ

وَيَوْمَ وَدَاعِنَا فَجراً وَمَا أَقْسَاهُ مِنْ فَجرِ

يَحَارُ القَوْلِ فِى وَصْفِ الَّذِى لاَقَيْتِى مِنْ أَجْلِى

وَقُلْتِي مَقَالَةً لاَ زِلْتُ مُدَّكِراً بِهاَ الدَّهْرِ

مُحَالُ أَنْ تَرَى صَدْرًا أَحَنَّ عَلَيْكَ مِنْ صَدْرِي

بِبِرِّكِ ياَ مُنىَ عُمْرِي إِلَهُ الكَوْنِ وَصَانِيْ

رِضَاؤُكِ سِرُّ تَوْفِيْقِيْ وَحُبُّكِ وَمْضُ إِيْمَانِى

وَصِدْقُ دُعَائِكِ انْفَرَجَتْ بِهِ كُرْبِى وَأَحْزَانِي

وِداَدُكِ لاَ يُشَاطِرُنِى بِهِ أَحَدٌ مِنَ البَشَرِ ِ

فَأَنْتِ النَبْضِ فِى قَلْبِى وَأَنْتِ النُّوْرِ فِى بَصَرِى

وَأَنْتِ اللَّحْنِ فِى شَفَتِى بِوَجْهِكِ يَنْجَلِى كَدْرِى

إِلَيْكِى أَعُوْدُ ياَ أُمِّى غَدًا أَرْتَاحُ مِنْ سَفَرِى

وَيَبْدَأُ عَهْدَى الثَّانِى وَيَزْهُو الغَصْنِ بِالزَّهْرِ

Read More......

Thursday

renungan di hospital

Dalam dua bulan terakhir ni...sudah menjadi rutin mingguanku ke hospital tuk fisioterapi kaki yg belum sembuh ni...ari ni bukan macam minggu-minggu sebelumnya..ruangan fisioterapi penuh sesak..ramai pelanggan nampaknya ari ni gumamku ..ada yg da tidak bole berjalan, ada yg tangan da tak bole gerak..melihat smua ni terdetik dalam hati " Ya Allah bersyukur kepadamu Ya Allah masi memberiku nikmat tangan dan kaki ni percuma..hanya memberikan sedikit ujian kepadaku sesuai dengan kadar keimanan ni "


khairuddin barbarosa
Read More......

Wednesday

luahkan sahaja..

Lama tak update log.... keinginan untuk menulis nie perlahan-lahan pudar terhakis angin perubahan dalam kehidupan...yaaa betul kata orang belajarlah dari universiti kehidupan ilmu brjalan di alam nyata.. padukanlah dia dgn ilmu wahyu untuk membimbing kita berjalan di alam nyata..



khairuddin barbarosa
Read More......

Sunday

justice.....????



















Read More......

Saturday

sibawaihi consultancy and services..

Ramai yang tidak boleh membaca al quran walau pun umur sudah mencecah 30 an..
Ramai yang pandai quran, tapi tidak paham apa isi al-quran..
Ramai yang ingin belajar bahasa arab, tapi tidak tau mana nak cari ustaz yg sanggup ajar ke rumah2..


melihat fenomena dan realiti di atas...kami beberapa grup anak muda berinisiatif menubuhkan dan menjalankan...
sibawaihi consultancy and services sebagai wadah gerak kerja untuk menyebarkan dan menyemat hati umat islam dengan bahasa alquran.

antara perkhidmatan yg kami sediakan untuk tahap permulaan

- Home tusyen

- Belajar baca quran.

- Kem Motivasi Bahasa Arab

- Kem Smart Sholat

- Skor A

- Printing and Publishing


doakan kami boleh bergerak maju bersama2 consultant2 yang laen dalam mengajar dan mendidik generasi baru kearah berfikiran kreatif, inovatif, dan faham terhadap bahasa al-quran dan hadist


yg berminat boleh hubungi..

Tuan Azreen Azhar : 013-2127061
Ismail Mustafa : 013-2127041
Noor Naelah : 019-3688495




Read More......

Monday

2 Minggu di UM

2 minggu di UM...

ada yg merasa bagaikan brbulan2 lamanya...
ada pula yg brkata "rasa sekejap je"
ada pula yg hanya membiarkan hari-hari brjlan begitu shaja..mengikut putaran waktu yg telah di tetapkan...

bagi saya...apa saja pandangan org..hari-hari dihitung tak dihitung dia akan tetap pergi meninggalkn kita..tnpa menoleh sedikit pun kebelakang..pergi jauh dan tak kan pernah kembali untuk selamanya..
karena waktu itu adalah kehidupan itu sendiri..
teringat kata Dr abdul aziz bargaout,seorg lecture critical thinking ketika mengisi talk tentang management masa "ada siapa yg nak bagi ak masa yg dia punya?ak akan belinya walaupun mahal harganya karena masa yg telah kita lalui itu adalah kehidupan kita sendiri"..

yup..." waktu adalah kehidupan "


2 minggu di UM...

banyak pengalaman yg boleh di raih sebagai bekalan menyongsong hari2 yg akan datang....memang untuk membentuk satu pribadi yang tahan lasak dengan pelbagai macam dugaan dan cubaan bukanlah satu hal yang mudah perlu brbulan bahkan sampai bertahun blh jadi..3 tahun brsama suksis dalam latihan 2k membina sifat disiplin nie x mncukupi..


tp dalam masa 2 minggu d UM..perasaan disiplin..percaya diri..yakin boleh buat..dan belajar tepat masa..sedikit demi sedikit bercambah d dalam hati dan pikiran ini...mudah2an akan tetap brcambah dan tumbuh subur dlm diri ini...insyaAllah...


ayat motivasi yg selalu d ucakpkan...walaupun ia bukannya bnda baru bg yg sentiasa mntadabburi al quran dan hadist..

benda mudah diucap sangat payah untuk diamal...very nice..


Stay to focus...


stay to learn...


stay to think..


stay to pray..


stay to.... Read More......