Sunday

Aku, Kawan dan Kolam Renang

"Kuatnya ko berenang sampai buat 18 putaran dari awal mask sampai la nk tutup kolam renang ni..aku 3 putaran je da tak larat da" kta seorang kawan... ..dalam hati ku bercakap "aku pun 1 putaran da x larat jga sebenarnya..iya la da berkurun lama x berenang 2 yg x larat 2 huhu ...

Ehhm, ku pikir2 mungkin kita dapat berkongsi beberapa pengajaran dari peristiwa di atas :

Kunci sebenar sya blh bertahan lama adalah sabar,yakin dan ada target yg jelas...saya pun klu di turut bukanlah terer dalam bab renang2 ni..tapi sabar dan keyakinan 2 yg membolehkan ak buat semua 2...ak teringat masa sekolah dulu di DS...masa 2 ak dan kawan2 pergi berenang di sebuah tasik yg luas..kmi berenang di tepi tasik je maklum la tasik tu luas dan dalam...ada sorg kwn 2( bdnnya kurus je..lebih kurus dari dude kot ( sowwy dut )) cba berenang merentasi tasik tersebut...cuba bayangkan beliau berenang dri ujung ke ujung 2 lebih kurang 1 jam tanpa henti dahsyat bukan..ketika di tanya knapa blh tahan lama berenang jwabnya apa...

1. Sabar walaupun terasa letih sangat karena keletihan itu akan hilang berganti dengan rasa nikmatnya berenang 2. (fanshib..fainna lazzata ba'da ta'ab)
2. Sentiasa motivasi diri ini..."kalu sya menyerah kalah saya akan mati kelemasan di tgh tasik ini...maknanya mati sia2."
3. Yakin akan ke bolehan diri
4. yang terpenting niat 2 kena betul lillahi ta'ala ( i'dad fi sabilillah ), karena satu amalan yg sama dapat ganjaran yg berbeza..klu niat kita berenang ni hanya untuk kesihatan dan suka2 kita akan dapat apa yg kita hajatkan, kalu kita niat lillahi ta'ala, kita akan dapat pahala dan sehat tubuh badan... ( tentunya niat ikhlas 2 disertai dengan tuntunan yg betul dari nabi )..

Klu kita renung kembali sejarah silam kesabaran merupakan salah satu kunci utama kejayaan umat islam diantaranya:

Lihat bilal bin rabbah ra kesabaran beliau dalam mempertahankn keimananan sanggup di siksa di bawa sinar terik matahari di padang pasir natijah dari keimanan beliau beliau mendapat predikat dari rasul suara tapak capal beliau sudah terdengar di syurga meskipun beliau masih hidup bersama rasullah..

Lihat keluarga yasir ra ibu bapaknya mati di siksa oleh kaum quraisy namun mereka tetap teguh dengan keimanan natijahnya keluarga beliau di janjikan oleh rasulullah tempat di syurga ( sabran ya ahla yasir fainna maw'idakum aljannah)

pada zaman tabi'in ada seorg brtanya kepada seorang ulama' akan pentingnya makna sabar kemudian beliau mengajak org tersebut kesuatu tmpt..beliau kemudian menghidupkan dua buah lilin..kemudian beliau menyuruh untuk bersemaan meletakkan ujung kuku di ats nyalaan lilin tersebut siapa diantara mereka yg tersabar...setelah meletakkan ujung kuku diatas lilin dalam beberapa saat org tersebut merasa kesakitan dan menarik tangannya sementara sang ulama' masih tetap beratahan dalam beberapa saat..kemudian org 2 pun bertanya..apa maksud semua ni...sang ulama pun menjawab kalau la anda boleh sabar sedikit sahaja niscaya anda bolh mengalahkan saya..( kuncinya sabar)

kita lihat said qutub ketika hendak di laksanakan hukuman gantung terhadapnya..datang seorg pegawai tinggi kerajaan menyuruh beliau hanya untuk meminta ma'af kepada rezim pemerintah saat itu dan hukuman gantung akan dibatalkan kemudian beliau menolak..selepas itu datangla seorg ulama azhar yg menyuruhnya membaca lailaha illlallah...apa kata beliau..."atas kalimah lailaha illallah ak berada di tiang gantungan ini semantara anda makan dan minum dengan menjual kalimah lailaha illahllah"- sanggupka kita sabar berhadapan dgn tiang gantungan mcm beliau hanya untuk menyuarakan kebenaran di depan penguasa yg zalim??)

demikian pula kisah imam samudra cs dan kisah2 lainnya yg boleh di jadikan tauladan dalam mengukur setingkat mana tahap kesabaran kita..

by barboza07
Read More......