Sunday

kiyai selamet ohh kiyai...

Mungkin kita merasa lucu kenapa org hindu begitu...mensucikan lembu...bahkan diantara mereka ada yang mengangkat derajat lembu - lembu sampai ketahap dewa...macam2 kn...huhu
....mungkin kta x sedar dkalangan kaum muslimin pun ada yg berperangai pelik macam 2....mengambil lembu menjadi kiyai...bahkan ada yg sampai mensucihkanya.. (nauzubillah min zalik..)

yg lebih pelik lagi...sya perna terbaca akhbar tempatan yg menulis ada beberapa warga yg hendak menyaman kiyai selamet..sebab merosakkn tanaman mereka..(mcm sang kiyai membela diri dan menjawab segala tuduhan trsebut..huhu) ada sesiapa yg nak jadi peguam tuan kiyai ??? =)

kiyai selamet dan keturunannya..
berasal dari solo ...tiap 1 syuro akn diarak keliling bandar..
sebuah ritual agama bercampur adat-adat hindu...
kotorannya pun org berebut nak ambil..boleh d jadikan ubat dan berkah konon,,,

khusyuk mencium sang kiyai sebelum memulakan majlis...



bagaikan diraja dkawal rapi..

ini dia kiyainya...ada yang minta fatwa ke ari ni....


keturunan kiyai selamat yg disucihkan masyarakat islam kejawen ...ooo...kiyai selamat putih...lembu foreigner kot..huhu


besznya org arak keliling bandar...sya la keturunan kiyai selamet....
yg nak minta berkah mae sini...


kotoran kiyai selamet yg dijadikan berkah dan obat....


apa iktibar yg boleh diambil..
- jauihlah perbuatan syirik..
- kuatkankan aqidah dan tuntutlah ilmu yg betul
- tidak ada yg dapat memberikan manfaat dan mudharat kecuali Allah..
- Pengaruh unsur-unsur hindu dalam amalan umat islam masih kuat...
- jauih segala bentuk penambahan d dalam agama.. Read More......

Friday

my memorable school...


Sekian lama mencari...website,.. blog,.. forum assalam....Alhamdulillah terjumpa juga blog tmpat saya bersekolah dulu.Sekolah menengah swasta As-salam ,sekolah yg dulunya kecil,.. perlahan merangkak...berjalan...dan sekarang boleh berlari...dari sebuah bangunan kecil d sim-sim..berpindah ke wisma hokkien....dan sekarang da punya bangunan sendiri d bandar ramai-ramai.

disanalah titik hidayah bermula dlm hidupku..yg dulunya tidak tau tujuan hidup...kini mengerti siapa sebenarnya diri ini.. lembaran baru dibuka...lembaran lama ditutup dan ku berharap ianya x kan datang kembali...



terima kasih cikgu..
moga jasa dan perjuanganmu selama ini mendapat ganjaran di sisi sang pencipta... Read More......

Thursday

diantara dua tangisan..

seorg kawan menangis terisak kerena putus cinta...
seorg kawan menangis ketika kehilangan barang brharganya...
seorg kawan menangis kerena di bohongi oleh orang yg dipercayai selama ini...
seorang kawan menangis berharap untuk si dia kembali kepadanya..
seorang kawan melelehkan air mata melihat cerita yg menyentuh kalbu...
ada yg menangis gembira ketika mendapat hadiah dan khabar gembira yg x disangka..


air mata buaya...menangis untuk menarik perhatian dan simpati orang...









semudah tu ka air mata ni keluar...???


lain pulak dengan yang ini...

menangis ketika sholat malam bersendirian di tgh malam
menangis ketika membaca dan menghayati ayat-ayat quran yg di baca...
menangis berharap bersama rasulullah di akhirat kelak...
menangis melihat penderitaan umat islam dan merasa x dapat berbuat apa2..
menangis menyesali dosa2 yg telah dilakukan selama ini...
ada yg nampak tersenyum dibibir...tapi menangis sayu d dalam hati...


diantara dua tangisan....
yg mana menguasai diri....
walaupun hati ini menangis sendiri...
terus berusaha untuk mencapai redha ilahi...
memperkuat aqidah dan mempersiap diri...
dalam menyahut seruan ilahi...
untuk mendapat syurga yang abadi...
karena yg abadi tu la yg dicari...
demi kebahagian hakiki...


dinbarboza Read More......

Wednesday

Andai telinga dan mata boleh mendengar dan melihat semuanya yg ada di bumi

Ya Allah...sgt sygnya Allah kepada kita umat manusia ni..Allah ciptakan sebahagian besar makhlukNya sangat kecil dan x nampak supaya kita boleh hidup tenang, selesa, tidor pun x ada yg kaco...CUba klu semua makhluk 2 blh nampak..kita nk minum air pun x selera melihat bakteria berlarian di dalam gelas kita walaupun da kita bersihkan degan sabun ...tidor pun x selera melihat bantal2 ni ada berjuta-juta serangga kecil hidup menumpang dan nk tidor sama dgn kita...betapa kita x boleh tidor nyenyak andai dapat mendengar aliran darah dalam tubuh ini yg mengalir setiap hari bising bagaikan air terjun,,.degupan jantung ni Allah sembunyikan dari pendengaran manusia supaya kita boleh tidor dengan selesa tanpa mendegar dendangan bunyi jantung yg x henti-henti...
tula sebahagian bukti cinta Allah kepada kita...
tp hanya sedikit hambanya shaja yg dapat mengambil ikhtibar...

I love u ya Allah...


heiii...manusia..nama saya bakteria....boleh kita berkawan....??? Read More......

Tuesday

Allah tidak akan lalai dengan segala apa yg kita lakukan

Melayu mudah lupa..kata orang kita..bagi orang melayu yg lupa akan asal usulnya..setelah mendapat pangkat, kekuasaan, harta benda, ilmu ilmu pengetahuan dan segala kesenangan yg ada didunia ini.
dapat pangkat..




Bagi Allah manusia ini mudah lupa..lupa akan janjinya di hadapan Allah sebelum mereka di lahirkan ke bumi ini...setelah melihat indahnya dunia ini...

- perempuan-perempuan
-anak pinak
- harta benda yg bertimbun-timbun
- kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih
- binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman




Allah memberikan peringatan sebanyak 10 kali di dalam alquran yang ia sekali2 tidak akan lalai..dengan apa yg mereka kerjakan..

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ -- البقرة :74
sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ --- البقرة : 85
Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan.

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ -- البقرة : 140
sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ -- البقرة : 144
dan Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang mereka lakukan.

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ [البقرة : 149]
Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan segala apa yang kamu lakukan.

وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ -- آل عمران : 99
Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan.

وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ -- الأنعام : 132
dan (ingatlah) Tuhanmu tiadalah lalai dari apa yang mereka lakukan.

وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ -- هود : 123
Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan.

وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ... [إبراهيم : 42]
Dan janganlah engkau (wahai muhammad ) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang zalim.

وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ -- النمل : 93
dan Tuhanmu tidaklah lalai akan segala yang kamu lakukan.



moral cerita :
- jangan merasa lupa diri dan bangga dengan apa yg ada ditangan kita sekarang...
- ingat akan janji kita di depan Allah
- sekecil apa pun dosa dan amalan yg kita lakukan akan di balas dan diberi ganjaran oleh Allah kelak.
Read More......

Saturday

KEPADA SELURUH PARA SAHABAT PECINTA DAKWAH HARAP UNTUK MEMBACA PESAN INI.. ( PENTING BAGI UMMAT SAAT INI)

Qiblati Majalah January 23 at 2:58pm Reply
Muhammad Harry Naldi, January 23 at 6:45am Reply
KEPADA SELURUH PARA SAHABAT PECINTA DAKWAH HARAP UNTUK MEMBACA PESAN INI.. ( PENTING BAGI UMMAT SAAT INI)


telah beberapa hari ini kita melihat banyak sekali isu-isu yang tersebar luas didunia maya tentang blog penghina Islam. tidak sedikit kaum muslim yang murtad akibat adanya blog tersebut. tidak sedikit juga kaum muslim yang murkaa terhadap blog tersebut. sampai pada akhirnya, banyak sekali group-group di FaceBook yang bernotaben group DAKWAH mengirim isu-isu tentang blog penghina Islam beserta nama dan alamat blog tersebut keseluruh membernya. lebih dari 1000 group yang bernotaben Islam mengirim informasi tersebut. banyak sekali dari setiap group tersebut yang membernya mencapai ribuan, puluhan ribu, dan bahkan mencapai ratusan ribu.

kami yakin, niat para ADMIN yang memberitakan isu tersebut sungguh mulia guna ummat Islam tahu bahwa kini muslim sedang dihina. dan kami berharap semoga semua itu menjadi amal ibadah yang baik di sisi Allah SWT.

banyak diantara kaum muslim yang membaca informasi tersebut. banyak diantara mereka yang hatinya penasaran dan ingin mencari tahu, " bagaimana bentuk dan berita blog penghina Islam tersebut". fakta membuktikan, lebih dari 10.000 kaum muslim yang membuka blog tersebut setiap harinya. ketika banyak ummat muslim membuka blog tersebut. banyak diantaranya yang murtad dan tidak sedikit pula yang murka terhadap blog tersebut. dilain sisi, justru sipembuat blog tersebut merasa senang dan bahagia, karena jurus blog tersebut sangat ampuh untuk meracuni kaum muslim. dan juga justru karena banyaknya yang membuka blog tersebut membuat sipembuat blog tersebut makin kebnjiran duit.

bayangkan, setiap klik yang membuka blog tersebut, ternyata menghasilkan duit buat sipembuat blog. seandainya, setiap pengunjung yang datang keblognya menghasilkan duit buat sipembuat blog rp,200,- saja. lebih dari 10.000 kaum muslim yang membuka blog tersebut, maka dapat ditaksirkan lebih dari Rp. 2000.000 ia hasilkan uang dalam sehari. itu baru dari Rp.200,- perklik. kalau seandainya lebih dari rp.200,- bahkan sampai ribuan justru akan menjadi mesin pencetak uang baginya tanpa dengan bekerja.
dan bahkan, justru semua itu adalah taktik yahudi untuk menghasilkan duit banyak yang semuanya itu akan dijadikan modal penghancuran bangsa Paletina sendiri melalui teori konfliknya.

lalu, apa yang harus kita lakukan..
apakah kita harus terdiam dan menerima kenytaan bagi para kader dakwah yang menerima penghinaan ini..

atau malah kita menikmati beritanya..

sedang setiap harinya banyak kaum muslim yang membuka blog tersebut yang justru malah mencelakakan kaum muslim tersendiri..

buat kalian para pecinta dakwah marilah kita renungi bersama. kini kita sedang terhina, kaum muslim telah terpancing, kini kita malah berdiam.. sedang banyak diantara kita yang hilang aqidah akibat blog tersebut..

tak ada gunanya kata "diam".. justru itu yang akan menjadi mudhorot bagi ummat islam.. jangan salahkan mereka kaum muslim.. tapi salahkanlah diri kita yang mengaku sebagai pecinta dakwah justru malah mendiamkan perbuatan tersebut.

tunjukkan kalu kalian pecinta dakwah.. yang 100% berjuang diagma Allah yang mulia ini..

oleh karena itu, saya sangat berharap dengan ini, kita selaku ummat muslim dapat memperkokoh kembali ukhuwah islamiyah yang sebenarnya. tanpa lagi memikirkan suku, ras, basis, beckgound, pendidikan, dan materinya seperti apa.

mari kita ambil hikmah dari semua kejadian ini untuk menyatukan ummat muslim yang sebenarnya. mari kita bersujud, berdoa dan berjihad karena Allah untuk menghancurkan segala penghinaan Islam dimuka bumi ini dengan sehancur-hancurnya.

oleh karena itu, satukan solideritas kita untuk melakukan:

-aksi sejuta ummat Islam diseluruh dunia untuk mengecam serta menuntut kepada pemerintah untuk memboikot seluruh situs maupun blog yang menghina Islam diseluruh dunia.

-menyerukan MUI untuk melakukan kebijakan kepada seluruh ummat Islam dilarang untuk mrmbuka situs-situs penghina Islam.

-meminta kepada seluruh ADMIN group bernotaben DAKWAH untuk tidak menyebar luaskan nama blog dan situs penghina ISLAM serta menyuruh kepada seluruh membernya untuk tidak membuka dan menyebarluaskan nama situs tersebut.

-menghapuskan situs porno yang berlebel Islam serta melakukan tindakan hukum kepada seluruh pembuat situs penghina Islam itu sendiri.

oleh karena itu, kami sangat berharap sekali kepada seluruh pihak, secinta, serta lembaga dakwah yang terkait untuk melakukan tindakan lebih lanjut KEPADA DUNIA INTERNASIONAL untuk mengecam dan menghancurkan sampah situs tersebut.

dan bergabunglah ke group SOLIDERITAS MUSLIM DUNIA MEMBOIKOT SITUS PENGHINA ISLAM DAN PORNO !!! sebagai aksi simpatik ummat muslim terhadap dunia INTERNASIONAL.

salam ukhuwah..

(mohon untuk disebarkan informasi ini keseluruh masyarakat luas)

mohon untuk kritik dan sarannya demi kepentingan bersama


dari facebook...

Read More......